Постоји неколико разлога зашто је писање на косој површини корисно и за децу и за одрасле особе:

 

pecaДржање тела – Када дете има проблема са рукописом, једна од ствари коју треба посматрати јесте држање тела и како оно утиче на рукопис. Обично се приликом писања или читања на равној површини користи неправилно држање тела што се види кроз погрбљен положај тела, подигнута рамена и константно гледање надоле. Коса подлога помера линију гледања навише што подстиче усправан положај тела. Постављање папира на косу подлогу приближава папир и оловку детету. Деца тада аутоматски заузимају усправнији положај у столици подизањем раменог појаса. Подизањем папира ближе дете подиже и врат и главу и заузима бољи положај који омогућава правилно дисање и тако оно постаје пажљивије током рада у учионици. Исто се дешава и приликом постављања тастатуре на косу подлогу приликом рада на рачунару. Ефекат је заиста тренутан и импресиван.

 

daki1Држање оловке – је још један важан фактор код рукописа. Да би читко писао ученик мора бити у могућности да глатко помера зглобове шаке и лакта. Најбоља позиција руке приликом држања писаљке и писања је када је зглоб у екстензији. Благи нагиб усмерава руку ка правилном држању оловке. Коса подлога наводи зглоб и шаку на тенодезу – зглоб се истеже, прсти се савијају. Одговарајући нагиб подстиче истезање зглоба током писања и омогућава шаци да стави палац у опозицију што омогућава правилно држање оловке. Овај положај такође помаже и у регулисању притиска при држању оловке.

 

 

peca2

Боља моторна контрола – правилним намештањем зглоба на косој површини, за управљање оловком се користи  подлактица, чиме се омогућава више моторне контроле приликом формирања слова. Моторна контрола приликом рукописа је неопходна за заустављање на линијама, одговарајуће формирање слова а помаже и при брзини писања.
Лакши приступ радној површини – За децу која имају потешкоћа да досегну до врха папира када стоји равно на столу, коса подлога смањује удаљеност од врха до дна странице, држећи притом папир стабилним.

 

Преписивање – Преписивање са табле може бити прилично тешко за ученике са тешкоћама у визуелној обради. Употреба косе подлоге је помоћно средство које се може користити у учионици јер усправан положај тела и краћи пут главе и очију при пребацивању са табле на сто и обратно помаже при преписивању.

 

 

miki i daki

Олакшава визуелно праћење током читања – Додатни бонус при коришћењу косе подлоге је њен благотворан утицај при активности читања. Стављање књиге или другог материјала за учење на косу подлогу смањује напрезање очију. Није потребно преусмеравање очију док читамо страницу, пошто цео текст стоји под истим углом. Текст књиге која је постављена на косу подлогу ближи је очима, чиме се смањују дистракције што помаже и скенирању текста и визуо-моторним вештинама које употребљавамо током читања. Такође, подстиче се боље држање тела током активности читања, посебно када читате на столу у учионици.

 

Косу подлогу можете купити у Логопедилишту

или

у нашој продавници на Фејсбуку кликом на линк испод:

https://www.facebook.com/pg/beogradlogoped/shop/?ref=page_internal