Važnost igre
Igra je apsolutno vitalna za zdravi razvoj deteta. Izlaganje deteta igri podstiče fizički, intelektualni emotivni i socijalni razvoj. Neka istraživanja pokazuju da se do 75% razvoja mozga dogaĎa nakon roĎenja a da su prve godine detetovog života osnova za zdravi rast i razvoj. Svaki put kada se beba ili dete uključi u neku aktivnost nervne ćelije u mozgu su stimulisane i veze se stvaraju. Ovaj proces utiče na razvoj veština fine i grube motorike, jezika, govora, socijalizacije, svesti o sebi, slušanja i pažnje, emotivne ravnoteže, kreativnosti, rešavanja problema i sposobnosti učenja. Vežbajući stvari iznova i iznova deca uče da ovladavaju svojom okolinom.

Igra i govorno-jezički razvoj
Postoji mnogo jednostavnih igara koje možete igrati i indirektno raditi na govornojezičkom razvoju. Njih možete igrati u autu dok se vozite do vrtića, kada ste u parku ili u prodavnici. Učenje jezika ne mora da se obavlja u strukturisanom okruženju. Ne zaboravite da kada se igrate igara za razvoj govora i jezika vi uporedo radite i na socijalnim veštinama, naizmeničnosti, posmatranju, slušanju i pažnji, tako da je to uvek dobitna kombinacija.

Igračke
Igračke su zabavne i odlično su sredstvo kojim možete da uključite vaše dete. Vrsta igračaka koja će biti blagotvorna za vašu decu, u svakom slučaju, zavisi od njihovog uzrasta. Međutim čak i sa najjednostavnijim igračkama možete kreirati zabavne aktivnosti koje će vam pružiti mnogo prilika za učenje i razvoj govora i jezika.

Preuzmite datoteku:
Igra i igre i govorno-jezički razvoj