Dijagnoza

Kada roditelji prvi put čuju da njihovo dete možda ima poremećaj autističnog spektra, to obično postaje period jako ispunjen anksioznošću. Većina ljudi zna jako malo o autizmu i ne zna šta da očekuje niti šta treba da radi. Neki roditelji su možda već sumnjali da je njihovo dete na neki način drugačije ili da nije dostiglo tipična razvojna dostignuća, međutim to je ipak šok. Jednom kad se roditelji pomire sa dijagnozom autizma trebalo bi da potraže informacije i podršku i raspitaju se o uslugama i tretmanima koji im se nude.

Nakon što su vam dali dijagnozu, možda ćete poželeti da potražite i drugo mišljenje. To je vaše pravo i niko ne treba da vas ubedi u suprotno. Važno je da dijagnozu postavi kvalifikovani stručnjak kao što je na primer dečiji neuropsihijatar.

Šta sledeće?

Dakle, šta treba prvo uraditi? Pa, pre svega, nemojte da paničite! Vaše dete je još uvek vaše dete iako se možda ponaša malo drugačije. Još uvek vas dvoje možete imati ispunjavajući odnos pun ljubavi. Treba da se usredsredite na vaše dete i ono što možete da uradite da biste mu pomogli. Takođe, vi niste sami, postoji mnogo roditelja koji su osećali i prošli kroz potpuno ista osećanja koja vi sada osećate.

Za početak, potražite informacije koje će vam omogućiti da razumete prirodu autizma. Pouzdane informacije možete tražiti u knjigama, na sajtovima relevantnih udruženja koja se bave Aspergerovim sindromom ili Autizmom i lokalnih grupa podrške roditeljima (na našem sajtu možete naći dosta informacija o poremećajima autističnog spektra). Postoji more informacija o autizmu, zato pokušajte da steknete dobar uvid i znanje o poremećaju pre nego što počnete da se raspitujete o programima. Naći ćete mnogo informacija o tretmanu autizma od kojih neki iznose fantastične tvrdnje. Razgovarajte sa drugim roditeljima dece sa autizmom pre mego što prihvatite bilo koju opciju tretmana ili terapije.

Lokalne grupe podrške

Kada je dijagnoza postavljena, dobra ideja bi bila da stupite u kontakt sa lokalnom mrežom podrške roditeljima ili udruženjem za autizam. Ove grupe vam mogu dati informacije o uslugama koje vam mogu pomoći i možete razgovarati sa drugim ljudima u sličnoj situaciji koji će vam dati neprocenjive savete. Vaš pedijatar, doktor, škola, predškolska ustanova bi trebalo da imaju informacije o tome gde biste mogli da dobijete profesionalnu pomoć kao što je govorno-jezička terapija.

Važno je da znate da vam je dostupno dosta podrške kada vaše dete dobije dijagnozu autizma. Postoji mnogo jednostavnih strategija koje možete koristiti da sebi i detetu olakšate život. Takođe, postoji mnogo stručnjaka koji vam mogu pomoći sa svim aspektima razvoja vašeg deteta.

Uključivanje stručnjaka

Sledeći korak bio bi da kontaktirate relevantne stručnjake koji mogu pomoći vašem detetu odgovarajućom terapijom ili intervencijom. Pedijatar vam može dati savet ili vas uputiti u odgovarajuće ustanove. Škole i obdaništa često imaju kontakt sa stručnjacima koji pomažu sa posebnim potrebama. Neće svoj deci biti neophodno mnogo pažnje specijaliste, a nekima će biti potrebno samo malo objašnjenje koje će dobiti od nekoliko stručnjaka.

Prikladno obučen logoped može da vam pruži savete vezane za komunikaciju, socijalne veštine i alternativne vidove komunikacije. Oni takođe znaju mnogo strategija koje vama i detetu mogu pomoći u svakodnevnim stvarima kao npr. kako pomoći detetu da razume naloge, kako upotrebljavati vizuelnu podršku, strategije praćenja vizuelnog rasporeda i iskazivanja svojih potreba.

Nošenje sa sopstvenom bolom

Nakon dobijanja dijagnoze autizma neki roditelji prolaze kroz period žalosti. Proces tugovanja može izazvati nekoliko različitih osećanja koja se smenjuju u određenom vremenskom periodu i uključuju poricanje, krivicu, depresiju i ljutnju. Stizanje do prihvatanja, koje se nalazi na kraju tog trnovitog puta, može trajati dugo za neke ljude a neki od njih pak ostaju ljuti dug vremenski period. Ova ljutnja je često usmerena ka drugim članovima porodice ili stručnjacima koji rade sa detetom. Važno je da se brinete o svom mentalnom zdravlju i, ukoliko osećate da ne možete da se nosite sa tim, idite kod doktora po savet ili lek.