Kao i odrasli i deca su takođe pod rizikom od problema sa glasom (disfonija) zbog bolesti ili nepravilne upotrebe glasa. Dečiji problemi sa glasom obično se dešavaju zbog zloupotrebe glasa tj. nepravilne upotrebe glasa ili prekomerne upotrebe i naprezanja glasa. To može dovesti do gubitka glasa, promuklosti ,  graktavog ili zadihanog glasa.

Glas se stvara uz pomoć vazduha iz pluća koji prolazi kroz larinks (grkljan). U larinksu su glasnice (često zvane glasne žice). Glasnice su dva mišićna nabora koji se susreću mnogo puta u sekundi. To stvara glas, koji se potom oblikuje u reči u govornom aparatu jezikom, usnama, mišićima lica itd.

Šta uzrokuje probleme sa glasom kod dece?

Mnogo stvari može da krene naopako sa glasom, ali kod dece je najverovatnije da je u pitanju neki oblik zloupotrebe ili pogrešne upotrebe glasa. Ovi faktori ponekad mogu izazvati da se na glasnicama pojavi mali izraštaj (čvorić, cista ili polip). Ti izraštaji u početku nisu štetni za vaše zdravlje međutim, ukoliko se ne pozabavite problemom putem terapije ili hirurške intervencije, oni mogu dovesti do dalje deterioracije glasa tokom vremena i moguće dugoročne štete. Nažalost, jednom kada se čvorić formira, dete se može još više napinjati da bi održalo normalnu jačinu glasa, samim tim naprežući  svoj glas još više.

Problemi glasa nastali nepravilnom upotrebom ili zloupotrebom su verovatno najčešći i mogu se javiti iz više razloga:

  1. Ličnost deteta može mu dati predispoziciju za probleme sa glasom. Ako vam je dete druželjubivo, glasno i pravi se važno, može biti sklono da koristi svoj glas da bi privuklo pažnju na sebe. Ako je dete sklono problematičnom ponašanju, jako se ljuti ili viče, vrišti i ima tantrume (napade besa) može biti sklono teškoćama sa glasom.
  2. Društvene aktivnosti deteta kao što su pevanje ili navijanje na utakmici ili bilo koja aktivnost koja troši glas.
  3. Život u „glasnom“ domaćinstvu gde je često bučno i dete mora da viče da bi ga čuli.
  4. Medicinski razlozi kao što su česte infekcije grla, upala krajnika, kašalj i dehidracija. Određeni lekovi kao što su inhalatori takođe mogu imati uticaja na glas.
  5. Ako je dete preterano pod stresom može dovesti do teškoća sa glasom.
  6. Drugi ređi razlozi teškoća sa glasom uključuju povredu larinksa, povredu mozga ili intubaciju u bolnici.

Terapija i tretman problema sa glasom

Ukoliko postoji izraštaj na glasnicama uopšteno postoje dve opcije: hirurška intervencija i/ili terapijski tretman. Iako operacija može biti uspešna u otklanjanju izrasline, ukoliko se ponašanje koje je dovelo do njegovog formiranja ne ukloni, problem će se verovatno vratiti. Intervencija kombinovana sa terapijom je često dobra opcija, međutim i samo terapija može imati pozitivan ishod. Ipak, nekoj deci je često vrlo komplikovano pružiti uspešnu terapiju glasa zato što oni ne uviđaju problem i nisu svesni svog načina govora. Takođe je teško promeniti navike neke dece ukoliko imaju ličnost koja uzrokuje da oni puno pričaju ili viču. Zbog toga je važno da učitelji i roditelji budu svesni problema i da pružaju detetu suptilna podsećanja.

Stvaranje boljeg komunikacijskog okruženja kod kuće je takođe dobra ideja, što podruzameva da treba biti svestan malih stvari kao što je na primer to da rađe izaberete komunikaciju sa detetom lice u lice nego da se dovikujete iz sobe u sobu. Jako je važno da proverite detetov sluh obzirom da, ukoliko dete ne dobija dovoljno povratnih informacija od sopstvenog govora, može doći do naprezanja i problema sa glasom.

Nezdrav glas je često simptom nezdrave osobe, tako da pazite na zdravlje svoga deteta. Dok se glas vašeg deteta leči, ohrabrujte ga da izbegava glasovne aktivnosti koje mogu naprezati njegov glas. Pobrinite se da vaše dete pije dovoljno tečnosti i bude hidrirano. (jako važno!). Nađite vreme koje ćete da provedete sa svojim detetom jedan na jedan u tihom okruženju.