Ovo je nastavak govorno jezičkih dostignuća koji posmatra razvoj od uzrasta preko sedamdeset dva meseca(6+ godina)

Da bismo učinili ove informacije lakšim za čitanje stvorili smo zamišljeno dete po imenu Srećko. On je imao sreće, imao je detinjstvo bez neke ozbiljne bolesti ili povrede. Srećko je imao aktivne roditelje koji su se igrali sa njim i pružali mu velike količine usmerene pažnje..

Brzina kojom deca dostižu ova razvojna dostignuća može varirati u zavisnosti od deteta. Neka deca će razviti određene govorno jezičke veštine brže od drugih, dok će druga biti sporija u razvoju određenih veština i dostizanju razvojnih dostignuća u poređenju sa vršnjacima, čak i kada ne postoji nikakav problem koji bi to izazivao. Ove informacije su samo generalne smernice i mnogi stručnjaci se značajno razlikuju u tome šta su, po njihovom mišljenju, normalne faze razvoja.

Govor i svest o zvukovima (auditorna svest)

Nakon sedamdeset drugog meseca života Srećkov govor je bez grešaka, kao kod odraslih.

Ekspresivni jezik i semantika (sadržaj):

72+ meseca

Srećkov rečnik nastavlja da se bogati, on je sposoban za konverzaciju i može da argumentuje svoju tačku gledišta.

Društvena upotreba jezika (upotreba i pragmatika)

72+ meseca

Srećko razume suptilni humor i smeje se blesavim stvarima. On koristi telefon za društvene pozive. Srećko sada redovno igra igre sa pravilima i uživa u fudbalu. Redovno se svađa oko pravila. Takođe prisutna je veća usmerenost na društvene aspekte igre i prihvatanje od strane grupe.

Receptivni jezik (razumevanje, poimanje, spoznavanje) i saznavanje

72+ meseca

Srećkovo razumevanje sveta oko njega raste, posebno zato što sada pohađa školu. On mora da sluša, obrađuje i uči, često bez ikakvog vizuelnog inputa. Ipak, njegova auditorna memorija i veštine obrade su takve da on nema teškoća u primanju i skladištenju novih informacija.

Morfologija i sintaksa (struktura)

72+ meseca

Srećko je sada sposoban da koristi pasivne oblike rečenica npr. „kolač je pojeden“ i ispravlja svoje greške u rečenicama. On sada koristi izraze odraslih npr. „Ovo je ozbiljno. Tata je povredio nogu, a treba da igra u finalu u nedelju“ . Verbalno se  raspravlja i koristi više složenih negacija npr “Ne mogu da razumem“ ili „Ne mogu da shvatim“. Koristi zreliji rečnik npr. „iznenada“, „zastrašujuće“, „razočaravajuće“.

Veštine fine i grube motorike

72+ meseca

Srećko nastavlja da briljira u određenim motoričkim veštinama koje uključuju umetnost i sport.